Ελένη Πλέσσα

Η Ελένη ίδρυσε τη RESOLVE Διαμεσολαβητές το έτος 2014 με το Σπύρο Αντωνέλο και την Ειρήνη Ματσούκα.

Σύντομο Βιογραφικό

Είναι Δικηγόρος, μέλος του ΔΣΑ από το 2003, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια από το Chartered Institute of Arbitrators (CIArb) από το 2010, περιληφθείσα από τους πρώτους στον Δημόσιο Κατάλογο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση Δικηγόρων και Διαμεσολαβητών.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου ΜΑ in European Politics Business and Law του University of Surrey και απόφοιτος του διετούς μεταπτυχιακού επιπέδου προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) της Ε.Ε.Δ.Ε.

Εμπειρία στη Διαμεσολάβηση

Η Ελένη άρχισε να ασχολείται με τη Διαμεσολάβηση ήδη από την πρώτη στιγμή της εκπαίδευσής/διαπίστευσής της το 2009.

Έχει πραγματοποιήσει ως Διαμεσολαβήτρια δεκάδες Διαμεσολαβήσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, εκτός των άλλων, σε περίπλοκες εμπορικές υποθέσεις καθώς και σε οικογενειακές διαφορές, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο αριθμό Υποχρεωτικών Αρχικών Συνεδριών (Υ.Α.Σ.) στη Διαμεσολάβηση σε όλα τα νομικά αντικείμενα.

Πρωτοστάτησε στην εισαγωγή και στην εφαρμογή του θεσμού στην Ελλάδα και συμμετείχε σε Διαμεσολαβήσεις ήδη από το 2012 στην Αγγλία και από το 2013 στην Ελλάδα όταν κατέστη αυτό εφικτό με την έναρξη του Καταλόγου Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ήδη από το 2012 ένας από τους μέντορές της, ο διεθνούς φήμης Διαμεσολαβητής Nicholas Pryor είχε πει: «Έχει ξεκάθαρα ταλέντο για τη διαδικασία και μία ενστικτώδη κατανόηση του πώς μπορεί να λειτουργήσει και του πώς μπορεί κανείς να ανακαλύψει και να διαχειριστεί τις ιδιαιτερότητες των ανθρωπίνων συμπεριφορών σε μία διαφορά».

Εμπειρία στην Εκπαίδευση

Η Ελένη είναι πολύ έμπειρη Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση. Συμμετείχε στην ίδρυση του ΑΚΚΕΔ Προμηθέας το 2013 όπου και εκπαίδευε μέχρι το έτος 2015 στο Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης στη Διαμεσολάβηση. Σε συνεργασία με το Σπύρο Αντωνέλο και την Ειρήνη Ματσούκα συνδημιούργησαν το 2015 το Πρώτο και Μοναδικό μέχρι σήμερα 20ωρο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δικηγόρων – Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση στο οποίο και έχουν εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες δικηγόρους σε συνεργασία με τον ΔΣΑ, το ΑΚΚΕΔ Προμηθέας και τις Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. Από το Σεπτέμβρη του 2022 δημιούργησε και παρέχει με την Ειρήνη Ματσούκα 10ωρο Προγράμμα Εκπαίδευσης Δικηγόρων – Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση σε συνεργασία με το ΑΚΚΕΔ – Προμηθέας του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Επίσης, έχει δημιουργήσει με τους συνεταίρους της στη RESOLVE το “Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης” και το “Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Διαμεσολάβηση στο Χώρο Εργασίας” όπου επίσης έχει πιστοποιηθεί ως Εκπαιδεύτρια από τον Ολλανδικό Οργανισμό DIALOGUE BV.

Η Ελένη συμμετέχει στο Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης του ICC (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου) ήδη από το 2013 (ICC Mediation Competition), τα δε έτη 2015, 2020, 2021, 2022 και 2023 ως Κριτής. Στην Ελλάδα, έχει συμπαρουσιάσει, αφιλοκερδώς, επανειλημμένα από τον Ιούνιο του 2011, αυτοτελή τρίωρα «Σεμινάρια Εισαγωγής των Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση» στο Δ.Σ.Α. και σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους πανελλαδικά, μαζί με τον Σπύρο Αντωνέλο. Επίσης, έχει διοργανώσει και παρουσιάσει, από κοινού με τους Σπύρο Αντωνέλο και Ειρήνη Ματσούκα, Προσομοιώσεις Διαμεσολαβήσεων στον Δ.Σ.Α. και σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους, ενώ είχε πραγματοποιήσει Εισηγήσεις, σχετικές με το αντικείμενο της Διαμεσολάβησης, σε διάφορα Συνέδρια σε πανελλαδικό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει ως Κριτής στους Διαγωνισμούς Διαμεσολάβησης της ELSA και σε ποικίλα εκπαιδευτικά Πανεπιστημιακά Σεμινάρια και Εργαστήρια.

Εμπειρία ως Δικηγόρος

Ως Δικηγόρος, ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 2003 και από το Νοέμβριο του 2010 ξεκίνησε το δικό της γραφείο (Παπανικολάου, Τσιμπουράκης, Πλέσσα, Ματσούκα και Συνεργάτες, www.ptpm.gr) ενώ παράλληλα διατηρεί εξωτερική συνεργασία με εταιρείες ως νομική σύμβουλος. Ειδικεύεται σε θέματα Εμπορικού Δικαίου (Δίκαιο Εταιριών, Δίκαιο συμβάσεων, Βιομηχανική ιδιοκτησία) και Αστικού Δικαίου (Ενοχικό, Εμπράγματο, Οικογενειακό, Κληρονομικό Δίκαιο). Οι γλώσσες εργασίας της είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Επιχειρηματικότητα – Ενδυνάμωση των Γυναικών

Η Ελένη ασχολείται ενεργά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση των γυναικών. Είναι Αντιπρόεδρος και Νομικός Σύμβουλος του Σωματείου «I for U», και παράλληλα έχει συνεργαστεί με το “Women On Top” και το “Women Act” και συμμετέχει ως εκπαιδευτρια και μέντορας σε πολλές δράσεις και συνέδρια όπως το “Live a Legacy”. Είναι μέλος του ICC Women Hellas και υποσυνονίστρια στον Τομέα Εκπαίδευσης. Έχει γράψει μία από τις 100 ιστορίες στο βιβλίο “Επικίνδυνες” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος Είναι επίσης στην τελική λίστα υποψηφίων για τα Greek International Women Awards στην κατηγορία Law and Political Science.

Συγγραφικό έργο

Έχει συγγράψει με τον Σπύρο Αντωνέλο το πρώτο επιστημονικό βιβλίο που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα για τη Διαμεσολάβηση με τίτλο «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Διεθνής Εμπειρία και Ελληνική εφαρμογή» (ISBN: 978-960-568-096-1), που κυκλοφορεί από τις Νομικές Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (www.sakkoulas.gr).