Ελένη Πλέσσα

Η Ελένη Πλέσσα είναι συνιδρύτρια και εταίρος του «Resolve».

Eίναι Δικηγόρος, μέλος του ΔΣΑ από το 2003, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια από το Chartered Institute of Arbitrators (CIArb) από το 2010, περιληφθείσα από τους πρώτους στον Δημόσιο Κατάλογο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση Δικηγόρων και Διαμεσολαβητών.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου ΜΑ in European Politics Business and Law του University of Surrey και απόφοιτος του διετούς μεταπτυχιακού επιπέδου προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) της Ε.Ε.Δ.Ε.

Παράλληλα με τη δραστηριοποίησή της, ως Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων, ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 2003 και από το Νοέμβριο του 2010 ξεκίνησε το δικό της γραφείο (Παπανικολάου, Τσιμπουράκης, Πλέσσα και Συνεργάτες) ενώ παράλληλα διατηρεί εξωτερική συνεργασία με εταιρείες ως νομική σύμβουλος.

Ειδικεύεται σε θέματα Εμπορικού Δικαίου (Δίκαιο Εταιριών, Δίκαιο συμβάσεων, Βιομηχανική ιδιοκτησία) και Αστικού Δικαίου (Ενοχικό, Εμπράγματο, Οικογενειακό, Κληρονομικό Δίκαιο). Ασχολείται ενεργά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και είναι νομικός σύμβουλος του «I for U», του δικτύου για τη στήριξη και τη καθοδήγηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Τον Οκτώβριο του 2009, ξεκίνησε η ενεργός και αδιάλειπτη ενασχόλησή της με τη Διαμεσολάβηση, τόσο σε σχέση με τα εθνικά, όσο και με τα διεθνή δρώμενα. Έχει λάβει μέρος στα πλέον καίρια διεθνή συνέδρια για τη Διαμεσολάβηση: CMC Conference, ICC Mediation Competition (ως Κριτής, το 2012 και το 2014), κ.α. και έχει συμμετάσχει σε Διαμεσολαβήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, έχει συμπαρουσιάσει, αφιλοκερδώς, επανειλημμένα από τον Ιούνιο του 2011, αυτοτελή τρίωρα «Σεμινάρια Εισαγωγής των Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση» στο Δ.Σ.Α. και σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους πανελλαδικά, μαζί με τον Σπύρο Αντωνέλο. Επίσης, έχει διοργανώσει και παρουσιάσει, από κοινού με τους Σπύρο Αντωνέλο και Ειρήνη Ματσούκα, Προσομοιώσεις Διαμεσολαβήσεων στον Δ.Σ.Α. και σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους, ενώ είχε πραγματοποιήσει Εισηγήσεις, σχετικές με το αντικείμενο της Διαμεσολάβησης, σε διάφορα Συνέδρια σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ως Διαμεσολαβήτρια, αναλαμβάνει Διαμεσολαβήσεις που σχετίζονται με το εμπορικό και με το αστικό δίκαιο. Ο διεθνούς φήμης Διαμεσολαβητής Nicholas Pryor είπε για εκείνη: «Έχει ξεκάθαρα ταλέντο για τη διαδικασία και μία ενστικτώδη κατανόηση του πώς μπορεί να λειτουργήσει και του πώς μπορεί κανείς να ανακαλύψει και να διαχειριστεί τις ιδιαιτερότητες των ανθρωπίνων συμπεριφορών σε μία διαφορά».

Ως μέλος της Άμισθης Ομάδας Εργασίας του Δ.Σ.Α. για τη σύσταση Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών, συνέβαλε καίρια και αδιάλειπτα για δύο έτη, από τον Οκτώβριο του 2011, στις ενέργειες σύστασης, πρακτικής οργάνωσης και τελικά αδειοδότησης του Φορέα Εκπαίδευσης «Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.)-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» η οποία συντελέστηκε τον Μάιο του 2013. Από την έναρξη των εργασιών του Φορέα μέχρι σήμερα συμμετέχει, ως εκπαιδεύτρια, στα προγράμματά του Α.Κ.Κ.Ε.Δ.

Έχει δημιουργήσει με τον Σπύρο Αντωνέλο και την Ειρήνη Ματσούκα το 18ωρο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δικηγόρων – Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση, το οποίο παρέχεται από τους τρεις τους στο «ΑΚΚΕΔ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί στη Σχολική Διαμεσολάβηση. Η Resolve έχει δημιουργήσει το Πρόγραμμα «ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ», το οποίο προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε σχολείου και περιλαμβάνει εκπαίδευση εκπαιδευτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.
Έχει πιστοποιηθεί ως Εκπαιδεύτρια και από τον Ολλανδικό Οργανισμό DIALOGUE BV για την Επίλυση Συγκρούσεων στο Χώρο Εργασίας. Η RESOLVE έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επίλυσης Συγκρούσεων στο Χώρο Εργασίας, το οποίο παρέχεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες τους.

Έχει συγγράψει με τον Σπύρο Αντωνέλο το πρώτο επιστημονικό βιβλίο που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα για τη Διαμεσολάβηση με τίτλο «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Διεθνής Εμπειρία και Ελληνική εφαρμογή» (ISBN: 978-960-568-096-1), που κυκλοφορεί από τις Νομικές Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (www.sakkoulas.gr).