Η RESOLVE στο 22ο Ε.Σ.Φ.Ι.Ε. και 10ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών Ελλάδας

Το Σάββατο 14 Μαίου 2016 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στα πλαίσια του 22ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Ε.Σ.Φ.Ι.Ε.) και του 10ου Διεθνούς Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών Ελλάδας η εκδήλωση «Ιατρική Ευθύνη και Διαμεσολάβηση: Γιατί ο Διαμεσολαβητής είναι ο καλύτερος φίλος Ιατρού και Ασθενούς;».

Η τελευταία διοργανώθηκε από την Ομάδα της Εταιρείας Διαμεσολαβητών RESOLVE (www.resolve.gr) αποτελούμενη από το Δικηγόρο, Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή, Εκπαιδευτή στη Διαμεσολάβηση, Συγγραφέα και Εταίρο RESOLVE, κ. Σπύρο Αντωνέλο, τη Δικηγόρο, LLM Legal Aspects of Medical Practice, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών και Συντονιστών Διαλόγου και Εταίρο RESOLVE, κ. Θεοδώρα (Νόρα) Συρίου, τον Ασκούμενο Δικηγόρο και Επιστημονικό Συνεργάτη RESOLVE, κ. Ματθαίο Μήτση, την τελειόφοιτη Νομικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτιδα RESOLVE, κ. Όλγα Μπεζαντάκου από κοινού με τον Επίκουρο Καθηγητή Ιατρικού Δικαίου του Τμήματος Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, κ. Πολυχρόνη (Χρόνη) Βούλτσο, τον Ιατρό, κ. Παναγιώτη Τζιτζή και τον τελειόφοιτο Ιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο Ηλιακόπουλο.

Το Ε.Σ.Φ.Ι.Ε. διοργανώνεται επί 21 συναπτά έτη από την Επιστημονική Εταιρία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.) και απευθύνεται σε Φοιτητές Ιατρικής, νέους Ιατρούς, Φοιτητές και απoφοίτους συναφών Σχολών Επιστημών Υγείας. Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις, προφορικές και ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις, σεμινάρια και εργαστήρια. Η θεματολογία του άπτεται της Ιατρικής Επιστήμης και των πεδίων διασύνδεσής της με άλλες Επιστήμες.

Μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του κ. Παναγιώτη Τζιτζή, η εκδήλωση ξεκίνησε με Εισήγηση περί του Ιατρικού Δικαίου από τον κ. Ματθαίο Μήτση. Αφού αναφέρθηκαν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τις διαφορές μεταξύ Ιατρών και Ασθενών, αναπτύχθηκαν οι έννοιες της ιατρικής ευθύνης, του ιατρικού σφάλματος και του μέσου συνετού Ιατρού (bonus medicus) και αναλύθηκαν συγκεκριμένα άρθρα του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005).

image2

image1 (1)

(Στις φωτογραφίες άνωθεν: πάνω ο κ. Τζιτζής και κάτω ο κ. Μήτσης)

Κατόπιν, το λόγο έλαβε η κ. Θεοδώρα (Νόρα) Συρίου πραγματοποιώντας Εισήγηση για το θεσμό της Διαμεσολάβησης και ειδικότερα της Ιατρικής Διαμεσολάβησης καθώς και τις εφαρμογές που αυτή μπορεί να έχει στην ελληνική νομική πραγματικότητα σε διαφορές μεταξύ Ασθενών, διαφόρων επαγγελματιών υγείας και Νοσηλευτηρίων. esfie20

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Προσομοίωση Διαμεσολάβησης επί υπόθεσης Ιατρικής Ευθύνης εμπνευσμένης από πραγματική διαφορά, στην οποία εφαρμόστηκε επιτυχώς Διαμεσολάβηση του νόμου 3898/2010. Στο ρόλο του Διαμεσολαβητή ήταν ο κ. Σπύρος Αντωνέλος, των Δικηγόρων των μερών η κ. Θεοδώρα (Νόρα) Συρίου και ο κ. Ματθαίος Μήτσης αντίστοιχα, του Ασθενούς ο κ. Κωνσταντίνος Ηλιακόπουλος, του Ιατρού ο κ. Παναγιώτης Τζιτζής και της Οικονομικής Διευθύντριας του Νοσηλευτηρίου στο οποίο εργάζονταν ο Ιατρός, η κ. Όλγα Μπεζαντάκου.

esfie17

(Στη φωτογραφία, η οποία λήφθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης κοινής συνάντησης των μερών, απεικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά: η κ. Συρίου, ο κ. Ηλιακόπουλος, ο κ. Αντωνέλος, ο κ. Τζιτζής, ο κ. Μήτσης και η κ. Μπεζαντάκου.)

Μετά το πέρας αυτής, ακολούθησαν ερωτήσεις από τους Συνέδρους προκειμένου να καλυφθούν απορίες που τους δημιουργήθηκαν καθ´ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Οι Σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά το θεσμό της Διαμεσολάβησης και ειδικότερα της Ιατρικής Διαμεσολάβησης και να διαπιστώσουν πως αυτή εφαρμόζεται στην Ελλάδα και διεθνώς με μεγάλη επιτυχία για την απόρρητη, σύντομη, αποτελεσματική και οικονομικότερη από μια δικαστική διαμάχη επίλυση ιδιωτικών διαφορών.

(Πάνω: Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις των δύο αντιτιθέμενων μερών με το Διαμεσολαβητή και κάτω: Τα δύο μέρη σφίγγουν τα χέρια έπειτα από το πέρας της διαδικασίας μίας επιτυχημένης Διαμεσολάβησης έχοντας λύσει τη διαφωνία τους.)

esfie4