Επιστημονική ημερίδα της 19ης.6.2014 με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του επιστημονικού συγγράμματος του Σπύρου Αντωνέλου και της Ελένης Πλέσσα

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Διαμεσολάβηση. Εξωδικαστική Επίλυση Διαφορών», με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του Επιστημονικού Συγγράμματος των Δικηγόρων – Διαμεσολαβητών – Εκπαιδευτών στη Διαμεσολάβηση Σπύρου Αντωνέλου και Ελένης Πλέσσα, με τίτλο “Διαμεσολάβηση σε Αστικές και Εμπορικές υποθέσεις. Διεθνής Εμπειρία και Ελληνική Εφαρμογή” (ISBN: 978-960-568-096-1) από τις Νομικές Εκδόσεις «Σάκκουλας Α.Ε.».

i. Οι Συνδιοργανωτές Φορείς και ο Συντονισμός της Ημερίδας

Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (www.ministryofjustice.gr), τις Νομικές Εκδόσεις «Σάκκουλας Α.Ε.» (www.sakkoulas.gr) και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Διαμεσολαβητών «RESOLVE» (www.resolve.gr).

Συντονιστής της ήταν ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλας Κανελλόπουλος.

Συμμετείχαν πολύ αξιόλογοι Ομιλητές από το Νομικό και τον Επιχειρηματικό κόσμο, όπως αναλύεται στη συνέχεια.

ii. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού και ενδεικτικές σημαίνουσες παρουσίες:

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος ενδιαφερομένων για το θεσμό της Διαμεσολάβησης και εξέχοντες εκπρόσωποι της Νομικής Επιστήμης (από τη Δικηγορία και από το Δικαστικό σώμα), άλλων Επιστημών και του κόσμου των Επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν:

Ο κ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, ο κ. Βασίλειος Ρήγας, Αρεοπαγίτης επί τιμή και Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, η κα Προεδρεύουσα Εφέτης και Δικαστική Μεσολαβήτρια του Εφετείου Αθηνών Ζωή Δημοπούλου, η κα Εφέτης και τ. Μεσολαβήτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών Ιωάννα Στρατσιάνη, ο κ. Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών Λάμπρος Κοτσίρης, η κα Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς Πηνελόπη Αγαλλοπούλου, η κα Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς Ελένη Νινά – Παζαρζή, , ο κ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας Παναγής Καπάτος, ο κ. Μιχαήλ Καλατζόπουλος, Σύμβουλος ΔΣΑ και Πρόεδρος τουΦορέα Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών «Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ο κ. Πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και Σύμβουλος του ΔΣΗ, Δικηγόρος Νίκος Φλαμουράκης, ο κ. Λεφτέρης Ράντος, Σύμβουλος ΔΣΑ, Δικηγόρος, ο τ. Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών Δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας, η κα Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου, τ. Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Νομική Σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Κατερίνα Φραγκάκη και το Μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών Δικηγόρος,  Διαμεσολαβήτρια Δέσποινα Στειροπούλου.

iii. Οι Ομιλίες και χαρακτηριστικά τους Αποσπάσματα

● Η Ημερίδα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, για το Συνδιοργανωτή Εκδοτικό Οίκο «Σάκκουλας Α.Ε.»,  ο Υπεύθυνος Εκδόσεων κ. Γιάννης Παπαγρηγοράκης. Ο κ. Παπαγρηγοράκηςτόνισε την εξαιρετική αξία και σημασία του εκδοθέντος Επιστημονικού Συγγράμματος λόγω της εξαιρετικής θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εμπειρίας των συγγραφέων του στο αντικείμενο της Διαμεσολάβησης.

● Στη συνέχεια, οι συγγραφείς κ.κ. Σπύρος Αντωνέλος και Ελένη Πλέσσα καλωσόρισαν το κοινό και ευχαρίστησαν όσους ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση των Συνδιοργανωτών να παρευρεθούν στην Ημερίδα.

Ευχαρίστησαν επίσης, με προσωπικές αναφορές, όσους Φορείς και φυσικά πρόσωπα τους συνέδραμαν την τελευταία δεκαετία περίπου στο πολύπλευρο εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο πάνω στη Διαμεσολάβηση. Τέλος, επεσήμαναν ποια στοιχεία του θεσμού της Διαμεσολάβησης ήταν εκείνα που ενέπνευσαν την αγάπη τους για το θεσμό και ποιες πρακτικές του πτυχές τον έχουν καταστήσει αποτελεσματικό στο εξωτερικό, όπου συμμετείχαν σε δεκάδες διαμεσολαβήσεις και θα τον καταστήσουν αρωγό ενός ταχύτερου συστήματος επίλυσης των διαφορών στην Ελλάδα, όπου τον διδάσκουν για χρόνια και τον εφαρμόζουν πλέον.

Ειδική μνεία έγινε στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι συγγραφείς, πάνω στις οποίες βασίζεται η επιτυχημένη πολυετής συνεργασία μεταξύ τους καθώς και με την Δικηγόρο –  Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση κα Ειρήνη Ματσούκα, που οδήγησε στην ίδρυση της Εταιρίας Διαμεσολαβητών  «RESOLVE» για την εφαρμογή της διαδικασίας στην πληθώρα ιδιωτικών διαφορών όπου προβλέπεται από την Ελληνική νομοθεσία.

● Ο Συντονιστής της Ημερίδας κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλας Κανελλόπουλος έκανε σύντομο ιστορικό της μεταφοράς του θεσμού της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα από το 2008 έως σήμερα, στην οποία έχει συμβάλλει ενεργά.

Μίλησε επίσης για τις νέες προοπτικές ανάπτυξής του, μέσα από την αναμενόμενη υποχρεωτική νομοθετική ένταξή του ως προστάδιο σε περισσότερες δικονομικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών.

Συνεχάρη, τέλος, θερμά τους συγγραφείς για την συμβολή και την πορείατους στο χώρο της Διαμεσολάβησης και για το Σύγγραμμά τους, τονίζοντας την επιστημονική του αξία και την πρακτική χρησιμότητά του και προσεφώνησε τους Ομιλητές, προσκαλώντας τους να πάρουν το λόγο.

  • Ο Αρεοπαγίτης,  Πρόεδρος της Επιτροπής Εξετάσεων Υποψηφίων Διαμεσολαβητών και Διαμεσολαβητής κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας, με αναφορές σε σχετικά σημεία του Συγγράμματος, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ρόλο των παραστατών Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση, στην οποία τα μέρη παρίστανται με τους Δικηγόρους τους υποχρεωτικά και ανέλυσε τις διαφορές του ρόλου αυτού με το ρόλο που αναλαμβάνουν οι Δικηγόροι των μερών σε ένα ακροατήριο δικαστηρίου.

● Δεύτερος μίλησε ο Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δικηγόρος και τ. Πρόεδρος του Φορέα Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών «Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» (www.akked.gr) κ. Φώτης Κωτσής, με θέμα την Εκπαίδευση των Διαμεσολαβητών.

Ο κ. Κωτσήςαναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του Εκπαιδευτικού Κέντρου με τους συγγραφείς και Εκπαιδευτές του Διαμεσολαβητών Σπύρο Αντωνέλο και Ελένη Πλέσσα και σε όσα αποκόμισε ο ίδιος από την ανάγνωση του Συγγράμματός τους, με έμφαση στα αποσπάσματα αυτού που αναφέρονται στο διαχρονικά αυξημένο κοινωνικό κύρος που διέθεταν οι διαμεσολαβητές από τη γένεση του θεσμού στην Αρχαία και Μεσαιωνική Ελλάδα και στη σύγχρονη ανάγκη για υψηλού επιπέδου ειδική εκπαίδευση των διαμεσολαβητών για να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους.

● Η τρίτη ομιλήτρια, κα AmandaBucklow, διακεκριμένη Διαμεσολαβήτρια και επικεφαλής Εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών του βρετανικού εκπαιδευτικού οργανισμού Facilit8 και του «Α.Κ.Κ.Ε.Δ. – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», κατέθεσε τη συγκίνησή της για την εξέλιξη και την προσήλωση στη Διαμεσολάβηση των συγγραφέων – νυν συνεργατών της εκπαιδευτών στον «Προμηθέα» και παλαιών εκπαιδευμένων της, από τους πρώτους Διαμεσολαβητές στην Ελλάδα (το έτος 2008 ο κ. Αντωνέλος και το έτος 2009 η κα Πλέσσα, όταν η κα Bucklow τους εκπαίδευσε Διαμεσολαβητές σε προγράμματα υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης).

Στη συνέχεια μίλησε για τα πολυεπίπεδα οφέλη που προσφέρει σε μία κοινωνία η Διαμεσολάβηση. Εξήγησε ποιες ήταν ιστορικά οι πρώτες αντιδράσεις της κοινωνίας και του Νομικού κόσμου στη Μεγάλη Βρετανία έως τη μεταγενέστερη ανάπτυξη του θεσμού της Διαμεσολάβησης και την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του. Επίσης, αναφέρθηκε στα οφέλη του για την βρετανική οικονομία και την οικονομία κάθε χώρας και επισήμανε περισσότερες ουσιαστικές λύσεις που μπορεί να προσφέρει η Διαμεσολάβηση μέσα στο παρόν αρνητικό οικονομικό Ελληνικό περιβάλλον, για να επιτευχθεί ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και διευκόλυνση της Επιχειρηματικότητας.

● Τέλος, η τέταρτη ομιλήτρια, η διεθνώς διακεκριμένη Επιχειρηματίας στο χώρο της Ναυτιλίας και του Τουρισμού και Πρόεδρος του «IforU», του σωματείου για την στήριξη και την καθοδήγηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας (www.iforu.gr), κα Δανάη Μπεζαντάκου, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους συγγραφείς και στην πρακτική κατεύθυνση που παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, το Σύγγραμμά τους, ώστε να καταστήσει προσιτή τη Διαμεσολάβηση, ως εργαλείο υποβοηθούμενης διαπραγμάτευσης και επίλυσης διαφορών, στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας.

Η κα Μπεζαντάκου αναφέρθηκε εκτενώς στη σύγχρονη κατάσταση της Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Διαμεσολάβηση μπορεί να βοηθήσει τόσο τις Ελληνικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να προοδεύσουν όσο και τους ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα να το πράξουν. Και τούτο γιατί με τη Διαμεσολάβηση απαλλάσσονται από το σημαντικό ανασταλτικό για εκείνους παράγοντα, που τους αποθαρρύνει να επενδύσουν στη χώρα μας, της μεγάλης καθυστέρησης στην επίλυση των διαφορών δια της δικαστικής οδού.

Ακολούθησε δεξίωση στο εντευκτήριο του Πνευματικού Κέντρου, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για την εξέλιξη της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα.