Σχόλια Εκπαιδευόμενων

Οι  Κύκλοι Εκπαίδευσης Δικηγόρων – Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση με τις Εκπαιδεύτριες της Resolve Διαμεσολαβητές και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ συνεχίζονται επιτυχώς και πραγματοποιούνται πλέον διαδικτυακά.

Μπορείτε να διαβάσετε κατωτέρω τα σχόλια των συμμετεχόντων για το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.

 • Γιώτα Βασιλακοπούλου, Δικηγόρος:

«Η συνεργασία μας ήταν πολύ διαφωτιστική, εποικοδομητική, παραστατική, ρεαλιστική αρκούντως δικονομικά θεατρική και καθόλου κουραστική. Συμμετείχα με πολύ χαρά και στιγμή δεν το μετάνιωσα.»

 • Νατάσα Αποστολίδη, Δικηγόρος:

«Το σεμινάριο τηλε-εκπαίδευσης νομικών παραστατών της Resolve Διαμεσολαβητές σε συνεργαία με τις εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ,  στο οποίο είχα τη χαρά να συμμετάσχω (από 25.5. έως 29.5.20), ήταν υψηλών προδιαγραφών. Κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται στο νέο ρόλο του δικηγόρου ως νομικού παραστάτη στη διαμεσολάβηση. Οι εκπαιδεύτριες κκ.Ελένη Πλέσσα, Ειρήνη Ματσούκα και Βασιλική Κουμπλή, άριστα καταρτισμένες και έμπειρες διαμεσολαβήτριες, δημιούργησαν ένα πλαίσιο γόνιμης και αποτελεσματικής ομαδικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων δικηγόρων, που προέρχονταν από διαφορετικές πόλεις της χώρας.  Οι επαγγελματικού επιπέδου γνώσεις που αποκόμισα θα συμβάλουν στην αρτιότερη από πλευράς μου έμπρακτη εφαρμογή αυτού του θεσμού. Σας ευχαριστώ θερμά για την θετική αυτή εμπειρία.»

 • Σοφία Κοντέα, Δικηγόρος:
«Πραγματικά ένα σεμινάριο, ενδιαφέρον, βιωματικό και αναγκαίο. Κατέρριψε μύθους, θεμελίωσε συμπεριφορές, 
έδωσε ελπίδες και προοπτικές στη γρήγορη και ουσιαστική επίλυση των διαφορών. Περάσαμε στην “απέναντι όχθη” των

δικαστικών αγώνων.  Δεν μας κούρασε, είχε κέφι και σίγουρα όλα τα παραπάνω δεν θα τα αποκομίζαμε, αν αντί για το σεμινάριο, εντρυφούσαμε στο σχετικό νόμο.»

 • Ελίνα Κοτσίρη, Δικηγόρος:
«Η εμπειρία μου από την εκπαίδευση ήταν εξαιρετική. Όλες οι εκπαιδεύτριες ήταν ιδιαίτερα καταρτισμένες στο θεσμό της διαμεσολάβησης, πάντα πρόθυμες να ακούσουν απόψεις και να ξεδιαλύνουν απορίες.

Μας μετέδωσαν θεωρώ με μεγάλη επιτυχία τόσο τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, όσο και το πνεύμα του θεσμού αυτού, ενός θεσμού που παρέχει τη δυνατότητα όχι μόνο της επιτυχούς διευθέτησης των ανθρωπίνων διαφορών, αλλά και της διατήρησης των ανθρωπίνων σχέσεων.»

 • Ελένη Χάμψα, Δικηγόρος:

«Πολύ χρήσιμο το διαδραστικό σεμινάριο με πολύ καλή θεωρητική και πρακτική εξάσκηση. Εξαιρετικές οι εκπαιδεύτριες με μεταδοτικότητα και οργάνωση. Οι δικηγόροι θα πρέπει να εκπαιδευτούν όχι μόνο γιατί η διαμεσολάβηση προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά είναι και μια σοβαρή εναλλακτική διέξοδος για την ταχύτερη και αποτελεσματική επίλυση διαφορών καθώς και λύση για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Ο ν.4640/19 είναι μια νέα νομική πραγματικότητα για την Ελλάδα.»

 • Μανούσου Νατάσα, Δικηγόρος:

«Η συμμετοχή μου στον Ε’ Κύκλο Εκπαίδευσης Δικηγόρων – Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία,  καθόσον παρακολούθησα μια άρτια οργανωμένη και διαδραστική εκπαίδευση, από τις συναδέλφους κ. Ελένη  Πλέσσα, Ειρήνη Ματσούκα  και Βασιλική Κουμπλή, οι οποίες, με την  άριστη κατάρτισή τους μας «μύησαν» στο νέο θεσμό της Διαμεσολάβησης, ο οποίος μένει να «κριθεί» και στην πράξη. Εύχομαι να τύχει αποδοχής και να συμβάλλει στην ευχερέστερη  άσκηση του επαγγέλματός  μας».

 • Καρακόϊδα Χρύσα, Δικηγόρος:

«Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Δικηγόρων-Νομικών Παραστατών ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη, εποικοδομητική αλλά και ευχάριστη εμπειρία, καθώς με τη βοήθεια των πολύ έμπειρων εκπαιδευτριών της Ελένης Πλέσσα και της Ειρήνης Ματσούκα, είχα την ευκαιρία όχι μόνο να δω με αντικειμενικό τρόπο τα οφέλη της διαμεσολάβησης ως θεσμού, αλλά και τρόπους και χρήσιμες κατευθύνσεις για τη λειτουργία μου ως Δικηγόρου στη νέα αυτή πραγματικότητα. Είναι μια εμπειρία που θεωρώ ότι κάθε Δικηγόρος που θέλει να εξελιχθεί σαν άτομο και επαγγελματίας θα πρέπει να επιδιώξει».

 •  Αναστασία Παπανακλή, Δικηγόρος:
«Το σεμινάριο ήταν πολύ κατατοπιστικό και πιστεύω ότι για να πετύχει ο θεσμός της διαμεσολάβησης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι ικανή να δώσει λύσεις που ένα συζητητικό σύστημα (αλλά και ανακριτικό που ουσιαστικά δεν εξαντλεί ποτέ τις δυνατότητές του) – στις υποθέσεις φυσικά όπου αυτή είναι δυνατή – θα έπρεπε να συμμετέχει ένα μεγάλο ποσοστό του δικηγορικού κόσμου σε σεμινάρια όπως αυτό, προκειμένου να γίνει αντιληπτός ο θεσμός και οι δυνατότητες που προσφέρει, αλλά και οι ρόλοι του κάθε συμμετέχοντα.
Το σεμινάριο περιείχε ικανά μέρη θεωρίας και διάδρασης και μπορώ να πω ότι το παρακολούθησα από την αρχή ως το τέλος με το ίδιο ενδιαφέρον χωρίς να γίνει κουραστικό ούτε στιγμή.
Η ομάδα με τις εναλλαγές των εκπαιδευτριών ήταν απόλυτα συντονισμένη, η καθεμία προσέφερε τις εμπειρίες της, οι συζητήσεις σε όλη την ομάδα με τους/τις συμμετέχοντες συναδέλφους ήταν γόνιμες και τέλος και το περιβάλλον ήταν φιλικό και πολύ προσεγμένο.

Θα συνιστούσα το σεμινάριο ανεπιφύλακτα σε συναδέλφους».

 • Φωτεινάκη Δήμητρα, Δικηγόρος:

«Κατατοπιστικο σεμιναριο και πολυ καλα οργανωμενο. Οι εκπαιδευτριες ηταν επικοινωνιακες και προθυμες να συζητησουν και να λυσουν αποριες. Εμεινα απολυτα ικανοποιημενη.»

 • Αναστασία Μανιάτη, Δικηγόρος:

«Είναι μία ξεχωριστή εμπειρία η οποία βοηθάει τον καθένα από μας να βγει εκτός των τετριμμένων ρόλων που ακολουθούμε στη δικαστηριακή πρακτική.  Είναι απαραίτητη για κάθε δικηγόρο ο οποίος σέβεται το επάγγελμά του και ανοίγει νέους ορίζοντες στη νομική πραγματικότητα.»

 • Κανελλόπουλος Κωνσταντίνος, Δικηγόρος:

«όσον αφορά την εμπειρία μου στο σεμινάριο :
Η εκπαίδευση μου στο σεμινάριο της διαμεσολάβησης της Resolve ήταν μια διαφωτιστική εμπειρία. Και τι εννοώ.

Ως προς το νομικό σκέλος, ήταν απόλυτα διαφωτιστική σε σχέση με τις προϋποθέσεις και τις  έννομες συνέπειες της προσφυγής ή μη σε αυτήν.

Ως προς το πρακτικό σκέλος, ήταν απόλυτα διαφωτιστική  τόσο σε σχέση με την τηρούμενη προδικασία όσο και με την διαδικασία της διαμεσολάβησης. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι όλες τις ημέρες υπήρχαν διαδραστικές ασκήσεις και διάλογος με τις εκπαιδεύτριες, και  δεν επρόκειτο  απλώς μια παρουσίαση του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Κυρίως όμως η εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση ήταν διαφωτιστική ως  προς τους ίδιους τους εαυτούς μας και δη τον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων γενικότερα . Μάθαμε τι θα πει ενεργητική ακρόαση. Εγώ προσωπικά, διαπίστωσα πως η προσπάθεια να ακούσεις  και να  κατανοήσεις όλες τις θέσεις σε ένα τραπέζι, μπορεί τελικά να οδηγήσει στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης και αυτό, είναι  το πιο σημαντικό, διότι δεν περιορίζεται μόνο στην νομική μας επιστήμη και το επάγγελμα, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Όλα αυτά βέβαια δεν θα είχαν συμβεί εάν δεν είχαμε τις εκπαιδεύτριες μας, Ειρήνη και Ελένη οι οποίες ήταν μεταδοτικές και ακριβόλογες και οι οποίες έχουν δημιουργήσει αυτό το πραγματικά διαδραστικό και ουσιαστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη διαμεσολάβηση.»

 • Γιαλαμά Μαρία, Δικηγόρος :

«Το πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δικηγόρων Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση, ήταν στο σύνολό του εξαιρετικά οργανωμένο.

Οι εκπαιδεύτριες, κ.κ. Πλέσσα και Ματσούκα, έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου, με αποτέλεσμα αφενός μεν να έχουν διαρθρώσει το περιεχόμενο της παρουσίασης όσο λεπτομερώς χρειάζεται, χωρίς να είναι κουραστική η επεξεργασία των πληροφοριών, αφετέρου δε να καταφέρνουν να μεταδίδουν με άμεσο και κατανοητό τρόπο τις βασικές αρχές που διέπουν τον θεσμό αλλά και τις ειδικότερες διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Έχοντας μάλιστα την τύχη να παρακολουθήσω το πρόγραμμα μαζί με ιδιαίτερα καταρτισμένους και φιλομαθείς συναδέλφους, ο βαθμός ανάλυσης των νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσία, ξεπέρασε τις προσδοκίες μου για ένα σύντομο  πρόγραμμα εκπαίδευσης, όπως αυτό.

Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, το πρόγραμμα κατανόησα ικανοποιητικά τον θεσμό της διαμεσολάβησης και την λειτουργία του και αναμένω την οργάνωση, από τη Resolve και τις Εκδόσεις Σάκκουλα, νέου προγράμματος εκπαίδευσης σχετικά με τις τεχνικές διαπραγμάτευσης, που πιστεύω ότι θα ολοκληρώσει την εκπαίδευση που πρέπει να έχει ο νομικός παραστάτης στη διαμεσολάβηση.»

 • Ιωάννης Κ. Κάκος, Δικηγόρος Αθηνών :

«Με αφορμή την εισαγωγή  του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια και να συγχαρώ τους συντελεστές του προγράμματος εκπαίδευσης διαμεσολαβητών που πραγματοποιήθηκε από τη Resolve στις εγκαταστάσεις των εκδόσεων ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΑΕ στο οποίο συμμετείχα. Ήταν μία άψογη διοργάνωση στη διάρκεια της οποίας είχα τη δυνατότητα να ενημερωθώ για καίρια ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία και τις εφαρμοζόμενες τακτικές, όπως και για συγκεκριμένες πτυχές αυτών τις οποίες δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος με την απλή ανάγνωση των διατάξεων. Είχα την τύχη να συμμετέχω σε μία ομάδα με εξαιρετικούς συναδέλφους-εκπαιδευόμενους, σε  ένα θαυμάσιο κλίμα και ατμόσφαιρα και δυο εξαιρετικές εκπαιδεύτριες την Ελένη Πλέσσα και τη Ρένα Ματσούκα τις οποίες και πάλι συγχαίρω δημόσια για τον τρόπο παρουσίασης και εκπαίδευσης και τις ευχαριστώ για όσα μας πρόσφεραν.»