Ο Σπύρος Αντωνέλος είναι συνιδρυτής και Εταίρος της Resolve.

Είναι Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από τους π..." />

Σπύρος Αντωνέλος

Ο Σπύρος Αντωνέλος είναι συνιδρυτής και Εταίρος της Resolve.

Είναι Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από τους πρώτους και πλέον έμπειρους στην Ελλάδα, διαπιστευμένος ήδη από το έτος 2008 από το διεθνούς φήμης Βρετανικό Φορέα Chartered Institute of Arbitrators (CIArb).

Συμπεριελήφθη δε από τους πρώτους στο Δημόσιο Πίνακα Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (www.ministryofjustice.gr).

Είναι επίσης Εκπαιδευτής Δικηγόρων και Διαμεσολαβητών στη Διαμεσολάβηση.

Ως Δικηγόρος, ο Σπύρος:

 • Διαθέτει σημαντική εμπειρία στη νομική υποστήριξη αλλοδαπών και Ελληνικών εταιρειών, αλλοδαπών και Ελλήνων ιδιωτών σε υποθέσεις Εμπορικού και Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου των Συμβάσεων. Διατηρεί Δικηγορικό Γραφείο, το οποίο ίδρυσε το 2007 (www.antoneloslaw.gr).
 • Έχει εργαστεί σε Νομικά Τμήματα Ομίλων στη Γαλλία και στην Ελλάδα, σε Δικηγορικές Εταιρίες στη Σκωτία και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
 • Συμμετείχε, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου, στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δικηγόρων στο Βρετανικό Δίκαιο European Young Lawyers Scheme στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στη συνέχεια πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στη δικηγορική εταιρία Muclay Murray and Spens της Σκωτίας.
 • Έχει αποφοιτήσει με έπαινο (mention) από τη Νομική Σχολή του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris II Panthéon Assas και διαθέτει Μεταπτυχιακό τίτλο στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο του ιδίου Πανεπιστημίου.

Οι γλώσσες εργασιακής εμπειρίας και εργασίας του, τις οποίες χειρίζεται άπταιστα, είναι τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Ελληνικά.

Ως Διαμεσολαβητής, ο Σπύρος:

 • Διαθέτει ευρύτατη πρακτική εμπειρία Διαμεσολαβήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποιεί τακτικά διαμεσολαβήσεις στην Ελλάδα με αστικό (σε διενέξεις περί συμβάσεων, οικογενειακών διαφορών, μισθώσεων), εμπορικό αντικείμενο (διενέξεις μεταξύ συνεταίρων, μεταξύ προμηθευτών και προμηθευομένων, εμπορικών μισθώσεων, διακανονισμού οφειλών, μεταξύ μελών οικογενειακών επιχειρήσεων), τραπεζικό (διακανονισμοί οφειλών από δάνεια) και αποζημιώσεων (αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα, με ή χωρίς τη συμμετοχή ασφαλιστή) και παράλληλα συμβουλεύει επιχειρήσεις, Επιμελητήρια και συναδέλφους του δικηγόρους στην αποτελεσματική εφαρμογή της Διαμεσολάβησης στις διαφορές τους και την ένταξή της στις συμφωνίες και στις διαδικασίες τους. Έχει συμμετάσχει στις Η.Π.Α. σε δεκάδες Διαμεσολαβήσεις, με ευρύτατο οικονομικό αντικείμενο.
 • Εκπαιδεύτηκε, κατά τα προαναφερόμενα, από το CIArb του Ηνωμένου Βασιλείου και περαιτέρω το 2013 σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο της Πολιτείας της Καλιφόρνια, στο Πανεπιστήμιο Pepperdine του Malibu, με υποτροφία του πολυεθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Διαμεσολάβησης (JAMS), κατόπιν διαγωνισμού, στα πλαίσια του Προγράμματος «Weinstein JAMS Fellowship».
 • Είναι Κριτής και Διαμεσολαβητής έως τους τελικούς γύρους στο Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), στο Παρίσι, ετησίως από το 2013 μέχρι σήμερα.

Ως Εκπαιδευτής στη Διαμεσολάβηση Δικηγόρων και Διαμεσολαβητών, ο Σπύρος:

 • Εισηγήθηκε το Μάρτιο του 2011 στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τη σύσταση Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών και στη συνέχεια, ως Μέλος της Άμισθης Ομάδας Εργασίας του Δ.Σ.Α., εκπλήρωσε επί διετία τις εργασίες σύστασης του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών «Α.Κ.Κ.Ε.Δ. – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».
 • Εκπαίδευσε για δύο χρόνια στο «ΑΚΚΕΔ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» περισσότερους από 450 συναδέλφους στη Βασική Εκπαίδευση στη Διαμεσολάβηση.
 • Είναι σήμερα Εκπαιδευτής και συνδημιουργός, με την Ελένη Πλέσσα και την Ειρήνη Ματσούκα, του Προγράμματος Εκπαίδευσης Δικηγόρων – Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση που παρέχεται από το «ΑΚΚΕΔ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».
 • Είναι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής του Ολλανδικού Οργανισμού DIALOGUE BV για την Επίλυση Συγκρούσεων στο χώρο Εργασίας. Η Resolve έχει δημιουργήσει Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επίλυσης Συγκρούσεων στο Χώρο Εργασίας, το οποίο παρέχεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες τους.
 • Είναι τακτικός ομιλητής στην Ελληνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και διοργανώνει πρακτικά Εργαστήρια εκπαίδευσης των Δικαστών σε δεξιότητες χρήσιμες για τη Διαμεσολάβηση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Κύπρος).
 • Μετεκπαιδεύει Διαμεσολαβητές στο εξωτερικό, σε προγράμματα ενίσχυσης της πρακτικής εμπειρίας τους και μεταφοράς τεχνογνωσίας (Τουρκία).

Ως Ομιλητής, ο Σπύρος:

 • Είναι Ομιλητής σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και Ημερίδες Σωματείων, Ενώσεων, Συλλόγων και Επιμελητηρίων για τη Διαμεσολάβηση, οργανώνει και παρουσιάζει από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα τα «Σεμινάρια Εισαγωγής των Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που έχουν παρακολουθήσει 4.500 Δικηγόροι Αθηνών και προβαίνει σε παρουσιάσεις του θεσμού πανελληνίως, που έχουν παρακολουθήσει 3.000 Δικηγόροι, Επιχειρηματίες και Πολίτες σε 19 πόλεις της επικράτειας.

Ως Συγγραφέας, ο Σπύρος:

 • Είναι ο συγγραφέας, μαζί με την Ελένη Πλέσσα, του γνωστού επιστημονικού συγγράμματος «Διαμεσολάβηση: Αλλοδαπή εμπειρία και Ελληνική εφαρμογή» (ISBN: 978-960-568-096-1), που κυκλοφορεί από τις Νομικές Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (www.sakkoulas.gr).
 • Είναι ο συγγραφέας, μαζί με τη Γαλλίδα τ. Ανώτατη Δικαστή, Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Béatrice Blohorn – Brenneur, του επιστημονικού συγγράμματος «Η Διαμεσολάβηση για όλους» (ISBN: 978-960-568-441-9), που κυκλοφορεί από τις Νομικές Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (www.sakkoulas.gr).

Στη Σχολική Διαμεσολάβηση, ο Σπύρος:

 • Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στη Σχολική Διαμεσολάβηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών Πειραιά (ΚΕ.ΔΙ.Π) και της Αμερικανής Εκπαιδεύτριας Dr. Jamie Walker.
 • Η «Resolve» έχει δημιουργήσει ένα πλήρες πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας για Εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας, με τίτλο «ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ».
 • Σε συνεργασία με Δήμους, Διευθυντές, Εκπαιδευτικούς, Γονείς και Κηδεμόνες εφαρμόζει Προγράμματα Σχολικής Διαμεσολάβησης σε Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία κάθε βαθμίδας.
 • Συμμετέχει, ως Ομιλητής, σε ημερίδες και δημόσιες εκδηλώσεις εξοικείωσης των Πολιτών, των Εκπαιδευτικών και των Σχολικών Κοινοτήτων με τη Σχολική Διαμεσολάβηση.
 • Ολοκλήρωσε επιτυχώς το 4μηνο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Σχολικός Εκφοβισμός» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Άλλες Ιδιότητες:

 • Είναι από το 2012 Μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.