Η Διαμεσολάβηση μέσα από τα μάτια των νέων

«Η Διαμεσολάβηση μου έγινε γνωστή μέσω ενός πολύ επιτυχημένου και καλά δομημέ..." />

3.8.16 Η Διαμεσολάβηση μέσα από τα μάτια των νέων

Η Διαμεσολάβηση μέσα από τα μάτια των νέων

«Η Διαμεσολάβηση μου έγινε γνωστή μέσω ενός πολύ επιτυχημένου και καλά δομημένου συνεδρίου της ELSA το Νοέμβριο του ’15, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνέλος, η κ. Πλέσσα και η κ. Συρίου της εταιρίας RESOLVE Διαμεσολαβητές. Μετά από λίγο άρχισα να δουλεύω στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης στη RESOLVE, τη μοναδική ίσως εταιρία στην Ελλάδα, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά με τη Διαμεσολάβηση. Μέσω της εργασίας μου εκεί, «μυήθηκα» στα μυστικά της Διαμεσολάβησης, έμαθα πως υπάρχει πιο φιλικός και ανθρώπινος τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών από τη δικαστική οδό, η οποία λόγω της υπερφόρτωσης των δικαστικών πινακίων αλλά και της ίδιας της φύσης της διαδικασίας μπορεί να καταστεί αρκετά απρόσωπη για τον άνθρωπο που στην παρούσα φάση δυσκολεύεται να βρει λύση στο πρόβλημα του και έχει ανάγκη τον τρίτο να τον βοηθήσει, ώστε να βρει την ορθή διέξοδο. Θεωρώ ότι στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας ο θεσμός της Διαμεσολάβησης και όσα αυτός πρεσβεύει, ψυχραιμία, ενσυναίσθηση, κατανόηση, αμεσότητα και ταχύτητα, ήρθε για να μείνει και να παγιωθεί ως ένας βασικός τρόπος επίλυσης των διαφορών».

Μαρία Χατζημηνά

Προπτυχιακή Φοιτήτρια Νομικής ΕΚΠΑ,

Επιστημονική Συνεργάτις RESOLVE Διαμεσολαβητές

 

«Ορισμένες διαφορές χρήζουν επίλυσης με δικαστική απόφαση βασισμένη στους νόμους. Εκείνες όμως οι ιδιωτικές σχέσεις που γεννήθηκαν από έλλειψη αποτελεσματικής επικοινωνίας, από φορτισμένα συναισθήματα ή από παρεξήγηση οδηγούνται σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα μέσω μιας διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών όπως η Διαμεσολάβηση», αναφέρει ο Συνιδρυτής και Συνέταιρος RESOLVE Διαμεσολαβητές κ. Σπύρος Αντωνέλος στο πρόσφατο επιστημονικό του σύγγραμμα με τίτλο «Η Διαμεσολάβηση για όλους».

Μια πρόοιμη σκέψη αυτής της φαινομενικά απλής αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικής διατύπωσης μου προξένησε το ενδιαφέρον για το θεσμό της Διαμεσολάβησης. Ένα ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε δειλά δειλά το 2014 με μια συνέντευξη με τον κ. Αντωνέλο για το φοιτητικό, νομικό Περιοδικό Modus Legis και συνεχίστηκε με τη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Εργαστηρίου Νέων Νομικών του Σωματείου της ELSA Greece με θέμα “Εξωδικαστικοί Θεσμοί Επίλυσης Διαφορών” και της Εκδήλωσης «Ιατρική Ευθύνη και Διαμεσολάβηση: Γιατί ο Διαμεσολαβητής είναι ο καλύτερος φίλος Ιατρού και Ασθενούς;» στα πλαίσια του 22ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, στις οποίες συμμετείχε η Ομάδα της RESOLVE Διαμεσολαβητές.

Μέσα από τα ακούσματα και τις εικόνες των δύο περασμένων ετών παρατήρησα αφενός ότι ο θεσμός της Διαμεσολάβησης, με τον οποίο μια διαφορά μπορεί να επιλυθεί ταχύτατα, εχέμυθα και με χαμηλό κόστος, είναι λειτουργικός και αφετέρου ότι αποτελεί ένα ακόμα μέσο στη «φαρέτρα» του Νομικού για την επίλυση διαφορών, το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα».

Ματθαίος  Μήτσης

Ασκούμενος Δικηγόρος,

Επιστημονικός Συνεργάτης RESOLVE Διαμεσολαβητές

 

«Η Διαμεσολάβηση μπήκε από νωρίς στη ζωή μου. Το Νοέμβριο του ’15 ως Αντιπρόεδρος Συνεδρίων και Σεμιναρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το 1ο Πανελλήνιο Εργαστήριο Νέων Νομικών με θέμα τους «Εξωδικαστικούς θεσμούς επίλυσης διαφορών». Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με τους ανθρώπους της RESOLVE. Με συνεπήρε αμέσως η άμεση επικοινωνία των εμπλεκομένων μερών, το αίσθημα της συμφιλίωσης με το πέρας της Διαμεσολάβησης αλλά και η προστασία των προσωπικών στιγμών που αυτή υπόσχεται. Μέσα από προσομοιώσεις Διαμεσολάβησης γνώρισα τα στάδια της και παράλληλα τους χειρισμούς που απαιτούνται για την αντιμετώπιση ευαίσθητων ζητημάτων που εισφέρονται για επίλυση ενώπιον του Διαμεσολαβητή. Η Διαμεσολάβηση είναι ο θεσμός που προσφέρει τη δυνατότητα να λυθεί συνολικά η διαφορά με τρόπο που θα επιλέξουν τα ίδια τα μέρη και δεν θα τους επιβληθεί εξαναγκαστικά, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος. Είναι όπως συχνά λέγεται, ο θεσμός που αποβλέπει στο μέλλον».

Όλγα Μπεζαντάκου

Προπτυχιακή Φοιτήτρια Νομικής ΕΚΠΑ,

Επιστημονική Συνεργάτις RESOLVE Διαμεσολαβητές