Συμμετοχή των εταίρων της RESOLVE στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Νομικών της ELSA Greece στη Θεσσαλονίκη 2-4/12/16

Στις 2-4 Δεκεμβρίου 2016 έλαβε χώρα το 2ο Πανελλήνιο Εργαστήριο Νέων Νομικών, διοργάνωσης του Σωματείου «Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Ελλάδας» (The European Law Student’s Association – ELSA Greece) στη Θεσσαλονίκη, με θέμα οι «Εξωδικαστικοί Θεσμοί Επίλυσης Διαφορών», και πιο συγκεκριμένα η παρουσίαση των εξωδικαστικών θεσμών που αναγνωρίζει το Ελληνικό δίκαιο: Διαμεσολάβηση, Δικαστική Μεσολάβηση και Διαιτησία. Ως σύνεδροι παρακολούθησαν το εργαστήριο και συμμετείχαν στις βιωματικές ασκήσεις προπτυχιακοί φοιτητές των τριών Νομικών Σχολών της χώρας.

Οι εταίροι της Resolve Σπύρος Αντωνέλος και Ελένη Πλέσσα συμμετείχαν παρουσιάζοντας το θεσμό της Διαμεσολάβησης με ομιλίες, βιωματικές ασκήσεις και προσομοίωση μίας υπόθεσης Διαμεσολάβησης.
Tο βράδυ 2-12-16 πραγματοποιήθηκε το καλωσόρισμα των Συνέδρων. Το Σάββατο στις 3-12-16 το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη Διαμεσολάβηση. Η κ. Ελένη Πλέσσα, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση, Εταίρος και Συνιδρύτρια Resolve Διαμεσολαβητές ανέπτυξε το θέμα «Η Διαμεσολάβηση και ο ρόλος του ουδέτερου τρίτου», ενώ ακολούθησε αμέσως μετά η τοποθέτηση του κ. Σπύρου Αντωνέλου, Δικηγόρου, Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή, Εκπαιδευτή στη Διαμεσολάβηση, Συγγραφέα, Εταίρο και Συνιδρυτή Resolve σχετικά με το «Ρόλο του Δικηγόρου – Νομικού Παραστάτη στη Διαμεσολάβηση».

 

 

Μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των δύο εταίρων, ακολούθησε η εισήγηση της MSc ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας κ. Μίρκας Πλέσσα, η οποία ανέλυσε την «Ψυχολογική διάσταση στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης», επικεντρώνοντας την ομιλία της στα συναισθήματα που αναπτύσσουν τα μέρη κατά τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, παρουσιάζοντας έτσι στους εκκολαπτόμενους νομικούς μία νέα διάσταση στο αντικείμενο της Διαμεσολάβησης εκτός της νομικής.

Κατόπιν της ομιλίας της κ. Μίρκας Πλέσσα, σειρά είχαν βιωματικές ασκήσεις σχετικές με τη Διαμεσολάβηση, στις οποίες συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό οι σύνεδροι – φοιτητές. Το συντονισμό στις ασκήσεις είχαν οι κυρίες Ελένη και Μίρκα Πλέσσα.

Για τη Δικαστική Μεσολάβηση μίλησε η κ. Ζωή Δημοπούλου, Εφέτης Αθηνών και Δικαστική Μεσολαβήτρια, εισφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία της στο συγκεκριμένο πεδίο, ενώ το πρόγραμμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με το θέμα της «Επίλυσης διαφορών μέσω Διαιτησίας – Διεθνές και Εθνικό πλαίσιο», για την οποία μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Γ. Φεσσάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου συνεχίστηκε το πρωί της Κυριακής 4-12-16 με νέες βιωματικές ασκήσεις από τις κυρίες Ελένη και Μίρκα Πλέσσα, στις οποίες οι συμμετέχοντες φοιτητές είχαν ενεργό ρόλο, υποδυόμενοι σε ομάδες τα μέρη μίας διαφοράς.

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση Διαμεσολάβησης εμπορικού χαρακτήρα με Διαμεσολαβητή τον κ. Σπύρο Αντωνέλο. Στην προσομοίωση συμμετείχαν οι προπτυχιακοί φοιτητές: Όλγα Μπεζαντάκου, Μαρία Χατζημηνά, Αλέξανδρος Καρέλης και Σοφία Φλόκα. Με αυτόν τον τρόπο, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης με τον πιο πρακτικό τρόπο: βλέποντας ζωντανά πώς μία διαφορά περνώντας από όλα τα στάδια της Διαμεσολάβησης φτάνει στην οριστική επίλυση της, η οποία προκύπτει από τα ίδια τα μέρη με τη συμβολή του εξειδικευμένου τρίτου, του Διαμεσολαβητή.

Το Εργαστήριο στο σύνολο του χαρακτηριζόταν από διαδραστικότητα. Οι εξειδικευμένοι στους τομείς τους επιστήμονες μετέφεραν τις γνώσεις τους στο νεαρό κοινό, το οποίο από την πλευρά του είχε τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του, να θέσει ερωτήματα και να παραθέσει τους προβληματισμούς του στο πλαίσιο ενός φιλικού και προσιτού περιβάλλοντος και κλίματος. Ταυτόχρονα, με τις βιωματικές ασκήσεις οι σύνεδροι ήρθαν σε επαφή με τα εργαλεία της ενεργητικής ακρόασης, της ενσυναίσθησης και της διαχείρισης των συναισθήματων.

Η RESOLVE Διαμεσολαβητές ευχαριστεί θερμά την ELSA Greece, την Οργανωτική Επιτροπή και ειδικότερα την επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Όλγα Μπεζαντάκου και τον Αντιπρόεδρο Σεμιναρίων και Συνεδρίων της ELSA Greece, Αλέξανδρο Καρέλη.

(Το Εργαστήριο έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Capsis Hotel, Μοναστηρίου 18, Θεσσαλονίκη).